Putins svar: Kärnvapen om Nato går in i Ukraina

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Vladimir Putin har framfört hot om potentiellt kärnvapenkrig om NATO skickar marktrupper till Ukraina. I dagens tal framhöll han att Sveriges och Finlands anslutning till alliansen tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i västra delen av landet. Putin betonade det påstådda hotet från USA och väst, vilket han menade skapar en verklig risk för eskalering till kärnvapenkonflikt. Han skickade också en tydlig varning till NATO som svar på Frankrikes president Emmanuel Macrons utspel om att skicka marktrupper till Ukraina.

Putin hävdade att Ryssland har övertaget i Ukrainakriget och att majoriteten av ryssarna stödjer den militära insatsen. Talet, som varade i över två timmar, hölls vid en avgörande tidpunkt i rysk politik då Putin väntas väljas om för en ytterligare sexårig mandatperiod i ett presidentval som internationella bedömare ifrågasatt. Under talet fokuserades också på inrikespolitik, ekonomi och sociala reformer, inklusive utökade satsningar på skolsystemet.

Putin valde att inte kommentera Aleksej Navalnyjs död eller uttala sig om den proryska regionen Transnistrien, vars begäran om ryskt "beskydd" väckt oro för en möjlig annektering av regionen. Talet sändes på stora tv-skärmar i huvudstaden samt på biografer i 17 ryska städer.

Källa: Dagens Nyheter

2024-02-29

ÖB: Alla svenskar måste förbereda sig för krig

Överbefälhavare Micael Bydén har utfärdat en varning till alla svenskar om den potentiella risken för krig i Sverige. Bydén betonar vikten av att vara mentalt förberedd för att möta eventuella svårigheter och hänvisar till den pågående situationen i Ukraina som en påminnelse om att en liknande händelse kan inträffa i Sverige.

Läs mer

Sverige ansluter sig till Nato

Strax före klockan 17:30 svensk tid, officiellt överlämnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson anslutningsinstrumentet till den amerikanska regeringen,

Läs mer

Trumps hot om att överge Europa och Nato

I en dramatisk vändning har tidigare president Donald Trump skapat vågor av oro bland NATO-allierade genom att hota med att överge Europas försvar om inte medlemsländerna når upp till alliansens budgetmål.

Läs mer

Putins svar: Kärnvapen om Nato går in i Ukraina

Vladimir Putin har framfört hot om potentiellt kärnvapenkrig om NATO skickar marktrupper till Ukraina. I dagens tal framhöll han att Sveriges och Finlands anslutning till alliansen tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i västra delen av landet.

Läs mer

MSB: Förbered dig för kris

Här samlar vi tips på hur du kan stärka din motståndskraft. Du är en viktig del av Sveriges beredskap. Ett elavbrott kan göra vardagen besvärlig eftersom vårt samhälle är beroende av el till många viktiga funktioner. Elsystemet kan slås ut av olika händelser såsom it-attacker, naturkatastrofer eller konflikter. Konsekvenserna kan vara allvarliga:

Läs mer

"Det kan bli krig i Sverige"

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnar för möjligheten till krig i Sverige och uppmanar medborgarna att ta hotet på allvar. Han betonar att den pågående ryska upprustningen och spänningarna i regionen kräver en stark medvetenhet om landets försvarsmöjligheter.

Läs mer