Bli mer förberedd för en eventuell krissituation

.

Foto: Pontus Lundahl/TT

"Alla svenskar måste förbereda sig för krig" - Överbefälhavare Micael Bydén

"Det kan bli krig i Sverige" - Carl Oskar Bohman, minister för civilt försvar.

Överbefälhavare Micael Bydén har utfärdat en varning till alla svenskar om den potentiella risken för krig i Sverige. Bydén betonar vikten av att vara mentalt förberedd för att möta eventuella svårigheter och hänvisar till den pågående situationen i Ukraina som en påminnelse om att en liknande händelse kan inträffa i Sverige.

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnar för möjligheten till krig i Sverige och uppmanar medborgarna att ta hotet på allvar. Han betonar att den pågående ryska upprustningen och spänningarna i regionen kräver en stark medvetenhet om landets försvarsmöjligheter. Bohlin säger: "Det kan bli krig i Sverige. För att möta detta hot krävs en enad insats från hela samhället." Han framhåller vikten av att förstå att freden inte är garanterad och uppmanar alla att vara beredda på att agera om situationen kräver det.

Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap uppmanar det svenska folket att utöka sin beredskap i hemmet för eventuella krissituationer. Att vara förberedd med hemberedskap innebär att ha förmågan att självständigt klara sig i en vecka utan att förlita sig på samhällets stöd.

Genom att göra rätt förberedelser kan du öka din förmåga att hantera utmanande situationer på ett mer effektivt sätt, oavsett vilka omständigheter som uppstår. MSB har gjort en checklista med exempel på förnödenheter du kan påbörja din upprustning med. Denna inkluderar bland annat:

  • Vevradio på batterier / med vev/solceller
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Ficklampa och pannlampa.
  • Stormkök och bränsle.
  • Flaskor / dunkar med rent vatten.
  • Extra batterier, powerbanks.

 

 Källor: Regeringen, Myndigheten för Samhällskydd- och Beredskap, Expressen,                TV4.

 2024-01-07

 

Krisrespons kan hjälpa dig bli förberedd och känna dig lite tryggare i en alltmer osäker omvärld

ÖB: Alla svenskar måste förbereda sig för krig

Överbefälhavare Micael Bydén har utfärdat en varning till alla svenskar om den potentiella risken för krig i Sverige. Bydén betonar vikten av att vara mentalt förberedd för att möta eventuella svårigheter och hänvisar till den pågående situationen i Ukraina som en påminnelse om att en liknande händelse kan inträffa i Sverige.

Läs mer

Sverige ansluter sig till Nato

Strax före klockan 17:30 svensk tid, officiellt överlämnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson anslutningsinstrumentet till den amerikanska regeringen,

Läs mer

Trumps hot om att överge Europa och Nato

I en dramatisk vändning har tidigare president Donald Trump skapat vågor av oro bland NATO-allierade genom att hota med att överge Europas försvar om inte medlemsländerna når upp till alliansens budgetmål.

Läs mer

Putins svar: Kärnvapen om Nato går in i Ukraina

Vladimir Putin har framfört hot om potentiellt kärnvapenkrig om NATO skickar marktrupper till Ukraina. I dagens tal framhöll han att Sveriges och Finlands anslutning till alliansen tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i västra delen av landet.

Läs mer

MSB: Förbered dig för kris

Här samlar vi tips på hur du kan stärka din motståndskraft. Du är en viktig del av Sveriges beredskap. Ett elavbrott kan göra vardagen besvärlig eftersom vårt samhälle är beroende av el till många viktiga funktioner. Elsystemet kan slås ut av olika händelser såsom it-attacker, naturkatastrofer eller konflikter. Konsekvenserna kan vara allvarliga:

Läs mer

"Det kan bli krig i Sverige"

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnar för möjligheten till krig i Sverige och uppmanar medborgarna att ta hotet på allvar. Han betonar att den pågående ryska upprustningen och spänningarna i regionen kräver en stark medvetenhet om landets försvarsmöjligheter.

Läs mer