MSB: Förbered dig för kris

Foto: MSB

Här samlar vi tips på hur du kan stärka din motståndskraft. Du är en viktig del av Sveriges beredskap. Ett elavbrott kan göra vardagen besvärlig eftersom vårt samhälle är beroende av el till många viktiga funktioner. Elsystemet kan slås ut av olika händelser såsom it-attacker, naturkatastrofer eller konflikter. Konsekvenserna kan vara allvarliga:

 • Värmen försvinner.
 • Matlagning och förvaring blir problematisk.
 • Butiker kan snabbt få brist på varor.
 • Vattenförsörjningen kan störas.
 • Tankning av bilar blir omöjligt.
 • Betalningssystem och banktjänster fungerar inte.
 • Mobilnätet och internet kan vara otillgängligt.
 • Kollektivtrafiken och andra transporter kan påverkas.
 • Tillgången till medicin och vårdutrustning kan begränsas.

Att tänka igenom hur ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning kan hjälpa dig att vara mentalt förberedd.

Sverige har generellt sett en stabil elförsörjning, men det är viktigt att vara beredd på att hantera situationer där tillgången till el är begränsad. Det finns mycket du kan göra för att klara av en vardag utan el eller med mindre el än vanligt.

Samhällets ansvar och planer Myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer har ansvar för att se till att samhället fungerar även i kriser. Din kommun är närmast dig och ansvarar för viktiga funktioner som äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola även under svåra förhållanden. Kommunen kan också informera om lokala risker och hot, till exempel risk för naturkatastrofer eller farliga industrier i området. Tveka inte att kontakta din kommun om du har frågor eller behöver mer information.

Genom att göra rätt förberedelser kan du öka din förmåga att hantera utmanande situationer på ett mer effektivt sätt, oavsett vilka omständigheter som uppstår. Här är en checklista med exempel på förnödenheter du kan påbörja din upprustning med. Denna inkluderar bland annat:

 • Vevradio på batterier / med vev/solceller
 • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
 • Ficklampa och pannlampa.
 • Stormkök och bränsle.
 • Flaskor / dunkar med rent vatten.
 • Extra batterier, powerbanks.

Källa: Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB)

 

Krisrespons kan hjälpa dig bli förberedd och känna dig lite tryggare i en alltmer osäker omvärld

ÖB: Alla svenskar måste förbereda sig för krig

Överbefälhavare Micael Bydén har utfärdat en varning till alla svenskar om den potentiella risken för krig i Sverige. Bydén betonar vikten av att vara mentalt förberedd för att möta eventuella svårigheter och hänvisar till den pågående situationen i Ukraina som en påminnelse om att en liknande händelse kan inträffa i Sverige.

Läs mer

Sverige ansluter sig till Nato

Strax före klockan 17:30 svensk tid, officiellt överlämnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson anslutningsinstrumentet till den amerikanska regeringen,

Läs mer

Trumps hot om att överge Europa och Nato

I en dramatisk vändning har tidigare president Donald Trump skapat vågor av oro bland NATO-allierade genom att hota med att överge Europas försvar om inte medlemsländerna når upp till alliansens budgetmål.

Läs mer

Putins svar: Kärnvapen om Nato går in i Ukraina

Vladimir Putin har framfört hot om potentiellt kärnvapenkrig om NATO skickar marktrupper till Ukraina. I dagens tal framhöll han att Sveriges och Finlands anslutning till alliansen tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i västra delen av landet.

Läs mer

MSB: Förbered dig för kris

Här samlar vi tips på hur du kan stärka din motståndskraft. Du är en viktig del av Sveriges beredskap. Ett elavbrott kan göra vardagen besvärlig eftersom vårt samhälle är beroende av el till många viktiga funktioner. Elsystemet kan slås ut av olika händelser såsom it-attacker, naturkatastrofer eller konflikter. Konsekvenserna kan vara allvarliga:

Läs mer

"Det kan bli krig i Sverige"

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnar för möjligheten till krig i Sverige och uppmanar medborgarna att ta hotet på allvar. Han betonar att den pågående ryska upprustningen och spänningarna i regionen kräver en stark medvetenhet om landets försvarsmöjligheter.

Läs mer