Donald Trumps hot om att överge Europa och Nato

I en dramatisk vändning har tidigare president Donald Trump skapat vågor av oro bland NATO-allierade genom att hota med att överge Europas försvar om inte medlemsländerna når upp till alliansens budgetmål. Uttalandet, som gjordes under ett valmöte i South Carolina, har fått NATO-chefen Jens Stoltenberg att rycka till och varna för att säkerheten för både amerikanska och europeiska soldater kan undermineras.

Trump hävdade inför sina väljare att han inte skulle skydda NATO-länder från en rysk attack om de inte betalade mer till försvarsalliansen. "Nej, jag skulle inte skydda dig. I själva verket skulle jag uppmuntra dem (Ryssland) att göra vad fan de vill. Man måste betala sina räkningar," citerades den före detta presidenten enligt CNN.

Detta uttalande har kastat en skugga över den framtida effektiviteten och enheten i NATO. Många experter ställer sig frågan om vad Trumps återkomst till Vita huset skulle innebära för alliansen, med tanke på hans tidigare kritik och anklagelser om att NATO-länderna åker snålskjuts på USA:s militära resurser.

En central punkt i diskussionen är det omtalade tvåprocentsmålet, där medlemsländerna förväntas lägga minst två procent av sina BNP på försvar. Trumps hot kan ses som ett sätt att sätta press på de europeiska länderna att öka sina försvarsbudgetar, men det har också väckt frågor om huruvida Europa skulle kunna försvara sig mot en rysk aggression utan stöd från USA.

Samtidigt som NATO nu måste överväga hur man ska hantera Trumps utspel och dess potentiella konsekvenser för alliansens framtid, kvarstår frågan om den europeiska försvarsviljan och den avskräckande kraften hos Frankrikes och Storbritanniens kärnvapen. Med en ökad osäkerhet kring USA:s engagemang i NATO kan det bli nödvändigt för Europa att ompröva och förstärka sin egen försvarsstrategi.

Denna senaste episod kastar ljus över de politiska spänningarna inom NATO och framhäver behovet av en mer robust och självständig europeisk försvarsstruktur i en tid av ökad geopolitisk osäkerhet.

Källor: 

Dagens Nyheter, Sveriges Radio, Sveriges Television.

2024-02-11

ÖB: Alla svenskar måste förbereda sig för krig

Överbefälhavare Micael Bydén har utfärdat en varning till alla svenskar om den potentiella risken för krig i Sverige. Bydén betonar vikten av att vara mentalt förberedd för att möta eventuella svårigheter och hänvisar till den pågående situationen i Ukraina som en påminnelse om att en liknande händelse kan inträffa i Sverige.

Läs mer

Sverige ansluter sig till Nato

Strax före klockan 17:30 svensk tid, officiellt överlämnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson anslutningsinstrumentet till den amerikanska regeringen,

Läs mer

Trumps hot om att överge Europa och Nato

I en dramatisk vändning har tidigare president Donald Trump skapat vågor av oro bland NATO-allierade genom att hota med att överge Europas försvar om inte medlemsländerna når upp till alliansens budgetmål.

Läs mer

Putins svar: Kärnvapen om Nato går in i Ukraina

Vladimir Putin har framfört hot om potentiellt kärnvapenkrig om NATO skickar marktrupper till Ukraina. I dagens tal framhöll han att Sveriges och Finlands anslutning till alliansen tvingar Ryssland att förstärka sin militära närvaro i västra delen av landet.

Läs mer

MSB: Förbered dig för kris

Här samlar vi tips på hur du kan stärka din motståndskraft. Du är en viktig del av Sveriges beredskap. Ett elavbrott kan göra vardagen besvärlig eftersom vårt samhälle är beroende av el till många viktiga funktioner. Elsystemet kan slås ut av olika händelser såsom it-attacker, naturkatastrofer eller konflikter. Konsekvenserna kan vara allvarliga:

Läs mer

"Det kan bli krig i Sverige"

Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnar för möjligheten till krig i Sverige och uppmanar medborgarna att ta hotet på allvar. Han betonar att den pågående ryska upprustningen och spänningarna i regionen kräver en stark medvetenhet om landets försvarsmöjligheter.

Läs mer